wtorek, 19 listopada 2013

Muffinki z żurawinami

Dostałam w prezencie foremki na babeczki, ślicznie wyglądają a i muffinki w nich smakują wyśmienicie :) Rozpoczęłam od bardzo zdrowej żurawiny :)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
120 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
pół szklanki oleju
300 g kwaśnej śmietany
suszona żurawina (tak ok. 1 szklanki)

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, śmietanę. 
Zawartość obu naczyń wymieszać ze sobą.
Na końcu dodajemy żurawinę.
Ciasto wkładamy do foremek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.


 

1 komentarz:

  1. Dobre i szybko się robi, że aż zapomniałam o cukrze i wyszły zdrowe bezcukrowe;)

    OdpowiedzUsuń