sobota, 6 listopada 2010

Szarlotka z lodami

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 szklanka gęstej śmietany
1 kg jabłek
lody śmietankowe

Przygotowanie:

Jabłka zetrzeć, posypać cukrem i cynamonem (jeśli ktoś lubi).
Margarynę utrzeć z cukrem dodając kolejno po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy jajecznej, wymieszać i dodać śmietanę.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną porcję zapiec w piekarniku ok 220 stopni C.
Wyłożyć jabłka i wylać pozostałą masę.
Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 30 min.

Przed podaniem ciasto najlepiej podgrzać w kuchence mikrofalowej, udekorować lodami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz